Словарь Брокгауза и Ефрона

    Н. (инд.) или Намум (тамильск.) — у индусов знаки на лбу, нарисованные краской и свидетельствующие о принадлежности к той или другой секте.

    С. Б—ч.

  1. Источник: Энциклопедический словарь Ф.А. Брокгауза и И.А. Ефрона



  2. Словарь-справочник "Слово о полку Игореве"

    Створить — створити (1)
    1. Сделать, совершить что-л., поступить каким-л. образом:

    Тогда великыи Святъславъ изрони злато слово слезами смѣшено, и рече: О моя сыновчя, Игорю и Всеволоде! рано еста начала Половецкую землю мечи цвѣлити, а себѣ славыи искати. ... Се ли створисте моеи сребренеи сѣдинѣ! 26.

    Тогда отъвѣщаеть имъ, глаголя (господь): Амин глаголю вамъ, понеже не створисте единому отъ сихъ мьньшиихъ, ни мьнѣ сътвористе. Остр. ев., 122 (1056—1057 гг.). Спѣши же никому же [ве]реда сътворити въ своемь дѣлѣ. Изб. Св. 1076 г., 63—63 об. Тогда яко отрокъ не можеть чьто сътворити, тъче себе ножьмь си и прободе ся. Госпожа же его видѣвъши, еже сътвори, възъва, и придоша сусѣди абие. Патер. Син., 49 (XI в.). Сыну, аще [человѣкъ] въ убожествѣ украдеть, то прочее помилуи его, зане не онъ то створилъ: убожество принудило и будеть. Пов. об Акире, 83 (XV в. ← XI—XII вв.). Еже было творити отроку моему, то сам есмь створилъ, дѣла на войнѣ и на ловѣхъ, ночь и день, на зною и на зимѣ, не дая собѣ упокоя. Поуч. Вл. Моном., 163 (1377 г. ← нач. XII в.). 1150: Король же то рекъ, поиде, много зла створивъ Володимеру и земли его. Ипат. лет., 406 (XV в.).

    || Исполнить, соблюсти.

    Глагола мати его слугамъ: Еже аще глаголеть вамъ, створите. Остр. ев., 12 (1056—1057 гг.). Иосифъ, брат его, не сътворивъ повелѣниа братня, падеся и опечалилъ Ирода. Флав. Полон. Иерус., 195 (XVI в. ← нач. XII в.).

    || Устроить (обед, пир и т. п.).

    Блаженыи прослави бога и глагола келарю: Видиши ли, брате Феодоре, яко не имать насъ богъ оставити ... нъ иди и сътвори обѣдъ братии великъ въ сии дьнь. Ж. Феод. (Усп.), 50 в (XII в. ← ок. 1088 г.). И тогда, в Киликии сы, приа отьчю епистолию, юже рекохом, и обрадовася зѣло, и славенъ пиръ сътвори своим спутником и римляном. Флав. Полон. Иерус., 234 (XVI в. ← нач. XII в.).

    Сътворити миръ — заключить мир, договор.

    Подобаше бо преже миръ сътворити, егда еще Галилѣя вся бысть цѣла и инии вси гради. Нынѣ же мы, аще хощемь мира, а они небрегуть. Флав. Полон. Иерус., 335 (XVI в. ← нач. XII в.).

    Сътворити вину — указать причину.

    1074: Аще прилняше кому цвѣтокъ в поющихъ от братья, мало постоявъ и раслабленъ умом, вину створь каку любо, изидяше ис церкви, шедъ в кѣлью, и усняше. Пов. врем. лет., 126—127 (1377 г. ← нач. XII в.).

    Сътворити любовь.
    а) Выразить, проявить расположение к кому-л.

    И глагола ми (женщина): Яко прѣходящи пустыню сию, въждадахъ ся отъ люта зноя, нъ сътвори любовь, отчьче, дажь ми мало воды. Патер. Син., 11 (XI в.).

    б) Заключить союз.

    945: И великий князь нашь Игорь, и князи и боляри его, и людье вси рустии послаша ны къ Роману и Костянтину и къ Стефану, къ великимъ царемъ гречьскимъ, створити любовь съ самѣми цари ... и со всѣми людьми гречьскими на вся лѣта. Пов. врем. лет, 35 (1377 г. ← нач. XII в.).

    Сътворити честь — оказать почести.

    Ихъ же не знаеши ... сътвори имъ чьсть яко старѣишемъ. Патер. Син., 181 (XI в.).

    Сътворити трѣбу — принести жертву, совершить жертвоприношение.

    983: И рѣша пришедше послании к нему (варягу) яко „Паде жребий на сынъ твой, изволиша бо и бози собѣ: да створимъ требу богомъ“. Пов. врем. лет, 58 (1377 г. ← нач. XII в.).

    2. Сделать, создать.

    И створи (Иисус) яко бичь отъ вьрви, и изгъна вься и-церкве: овьця и волы, и тържьникомъ расыпа пѣнязя, и дъскы опровьрже. Остр. ев., 8 об. — 9 (1056—1057 гг.). Егда же сътвори Адама, въдуну въ лице его духъ живъ. Златостр., 11 (XII в.). Яко же и хытрьць, егда створить икону, рекше образъ, ти тъгда пригвоздитъ ю къ стѣнѣ. Шест. Ио. екз., 149 (1263 г.).

    || Построить, основать.

    И сего ради сътвори дворъ близь манастыря своего, и церковь възгради въ немь святааго пьрьвомученика Стефана. Ж. Феод. (Усп.), 51 а (XII в. ← ок. 1088 г.). И створиша градъ во имя брата своего старѣишаго, и нарекоша имя ему Киевъ. Пов. врем. лет, 13 (1377 г. ← нач. XII в.).

    3. Привести кого-л., что-л. в какое-л. состояние; превратить в кого-л., что-л.

    Жену же ту, акы мрьтву сътвориста (Борис и Глеб), и лежа мѣсяць, не могущи ничьсоже. Ж. Бор. Глеб. (Усп.), 21 г (XII в. ← XI в.). 1288: И приидоша къ Кашину и обьступиша градъ, и стояша 9 днии, и сътвориша страну ту пусту. Рог. лет., 34 (XV в.).

    || Поставить, назначить кого-л. на какую-л. должность, возвести в какой-л. чин, сан.

    По десници убо Дарьевѣ Роксану, мою жену, състолницю собѣ ю хощю сътворити. Александр., 73 (XV в. ← XII в.). Яко же се бы царь съ своимь сынъмь причастьникы ны хотѣлъ створити, а мы е не брѣгли нъ и възъблагодѣть быхомъ отвьрнь бѣгали его. Златостр., 89 (XII в.).

    4. Собрать, созвать.

    997: И удолжися остоя в городѣ, и бѣ гладъ великъ. И створиша вѣче в городѣ и рѣша: Се уже хочемъ померети от глада, а от князя помочи нѣту. Пов. врем. лет, 87 (1377 г. ← нач. XII в.). Приидохомъ на нѣкаа мѣста, идѣже источникъ течаше великою водою. И повелѣхъ ту плъкъ сътворити и въоружитися, помня трудъ яблокоядець. Александр., 76 (XV в. ← XII в.).

    5. Постановить, решить.

    1164: Олегъ же вборзѣ ѣха Чернигову, и не заста отьца живого, таиша бо смерть его за 3 дни до Олгова приѣзда: се же створи княгиня, сгадавши и с пискупомъ и с мужи князя своего с передними. Ипат. лет., 522 (XV в.).

    || Заставить, приказать.

    Умножешемся человѣкомъ по земьли, и видѣвъ ненавидя рода человѣца диаволъ умножения человѣкъ, сътвори имъ кланятися идоломъ, а не богу. Ж. Бор. Глеб. (Чтен.), 2 (XIV в. ← XI в.).

    6. Давать, даровать.

    Не изнемагаи въ молитвѣ своеи, и милостын[и] сътворити не прѣзьри. Изб. Св. 1076 г., 158. Нъ ово умьртви сънѣдью ѣдъша Адама, овъ живо[тъ] сътвори вѣрою съпасъшу ся разбоинику. Мин. сент., 0121 (1095 г.).

    Сътворити имя — дать имя, наименование.

    И тако побѣду на нихъ сътворихъ, идеже градъ създахъ, имя ему сътворивъ Козии. Александр., 74 (XV в. ← XII в.).

    7. Зачесть, засчитать.

    1015: Помолися (Борис) ... глаголя сице: ... Се же не от противныхъ приимаю, но от брата своего, и не створи ему, господи, в семь грѣха. Пов. врем. лет, 91 (1377 г. ← нач. XII в.).

    8. Прожить, провести время каким-л. образом, где-л.

    Се убо мышлю тя дьньс въвести въ стълъпъ, да сътвориши въ немь лѣта другая, донъдеже достигнеши къ браку обьщему. Муч. св. Ирины (Усп.), 68 б (XII в.).

    9. Перен. Наполнить.

    Секырою, пророче, твоея мольбы страстии моихъ тьрьние истрьгни, и помыслы исѣци прѣтыкания, и плодоносьны ми умы добродѣтельми сътвори. Мин. сент., 0185 (1095 г.).

    ◊ Створисте — 2-е л. мн. ч. аориста.
  3. Источник:



  4. Словарь-справочник "Слово о полку Игореве"

    Нама см. вѣ (вып. 1, стр. 152).
  5. Источник: