Словарь форм слова

    1. годи́на;
    2. годи́ны;
    3. годи́ны;
    4. годи́н;
    5. годи́не;
    6. годи́нам;
    7. годи́ну;
    8. годи́ны;
    9. годи́ной;
    10. годи́ною;
    11. годи́нами;
    12. годи́не;
    13. годи́нах.
  1. Источник: Полная акцентуированная парадигма по А. А. Зализняку»



  2. Толковый словарь Ожегова

    ГОДИ́НА, -ы, жен. (высок.). Время, ознаменованное важными (обычно напряжёнными, трудными) событиями. Г. испытаний. В тяжёлую годину. Лихая г. (лихолетье).

  3. Источник: Толковый словарь Ожегова. С.И. Ожегов, Н.Ю. Шведова. 1949-1992.



  4. Малый академический словарь

    , ж.

    1. высок.

    Пора, время, ознаменованные важными общественными событиями.

    Година бедствий.

    Русский человек в годину испытаний всегда находил в себе огромную силу духа. Тихонов, Ленинград принимает бой.

    2. книжн. устар. Час.

    День каждый, каждую годину Привык я думой провождать. Грядущей смерти годовщину Меж них стараясь угадать. Пушкин, Брожу ли я вдоль улиц шумных.

  5. Источник: Малый академический словарь. — М.: Институт русского языка Академии наук СССР. Евгеньева А. П.. 1957—1984.



  6. Толковый словарь Ушакова

    ГОДИ́НА, годины, жен. Известная, чем-нибудь отмеченная, ознаменованная пора, время (книжн.). Страшная година. Година войны. Година бедствий.

    || То же, что год (поэт. устар.). «День каждый, каждую годину привык я думой провожать.» Пушкин.

  7. Источник: Толковый словарь Ушакова. Д.Н. Ушаков. 1935-1940.



  8. Толковый словарь Ефремовой

    I

    ж.

    Пора, время, ознаменованные важными общественными событиями.

    II

    ж. местн.

    Годовщина со дня смерти.

  9. Источник: Толковый словарь Ефремовой. Т. Ф. Ефремова. 2000.



  10. Большой англо-русский и русско-английский словарь

    годин|а - ж. time, year;
    в ~у бедствий in the year of great disasters;
    тяжёлая ~ hard times pl.

  11. Источник: Большой англо-русский и русско-английский словарь



  12. Большой французско-русский и русско-французский словарь

    ж. уст.

    époque f, année f, jours m pl

    тяжелая година — temps pénibles(или durs, difficiles)

  13. Источник: Большой французско-русский и русско-французский словарь



  14. Большой испано-русский и русско-испанский словарь

    ж. высок.

    época f, temporada f, tiempo m

    годи́на испыта́ний — temporada de pruebas

    тяжелая годи́на — tiempos difíciles (duros)

  15. Источник: Большой испано-русский и русско-испанский словарь



  16. Большой итальяно-русский и русско-итальянский словарь

    ж. высок.

    annata

    лихая година — tempi duri

    година испытаний — un'annata di dure prove

  17. Источник: Большой итальяно-русский и русско-итальянский словарь



  18. Энциклопедический словарь

    ГОДИ́НА -ы; ж. Высок. Время, ознаменованное важными общественными событиями (обычно напряженными, трудными). Г. бедствий. В тяжелую годину. Лихая г. (=лихоле́тье). * С первых дней годины горькой, В тяжкий час земли родной Не шутя, Василий Теркин, Подружились мы с тобой (Твардовский).

  19. Источник: Энциклопедический словарь



  20. Українсько-російський політехнічний словник

    астр.; физ. час(единица времени)

  21. Источник: Українсько-російський політехнічний словник



  22. Словарь-справочник "Слово о полку Игореве"

    Мало (4)
    1. В небольшом количестве, объеме, степени; немного.

    И вьрхъ храмины, аще и мало отъ покрова съпадеть, вься храмина низъпадеть ся. Изб. Св. 1076 г., 251 об. Блаженыи же отвѣща ему (церковному строителю): Излѣи вьсе человѣку сему, и нами богъ да попечеться. Онъ же отшьдъ, и прѣобидѣвъ святааго повелѣния, вълия ему въ викию мало вина, оставивъ на утрия церковьнѣи служьбѣ. Ж. Феод., 76 (XII в. ← ок. 1088 г.). И абие июдѣи побѣжени быша, не могуще противитися... Тѣмь же мало их утаися въ тверди, а прочее избиено бысть съ 20 000. Флав. Полон. Иерус., 284 (XVI в. ← нач. XII в.). 946: Она же (Ольга) рече имъ (древлянам): Ныне у васъ нѣсть меду, ни скоры, но мало у васъ прошю: дадите ми от двора по 3 голуби да по 3 воробьи. Пов. врем. лет, 42 (1377 г. ← нач. XII в.). Царь же Василии видевъ дерзость Девгениеву, вскоре поемъ с собою мало вои, и вобеже, а протчихъ вои Девгении поби. Девг. Д. (Тихон.), 147 (XVIII в. ← XII—XIII вв.). Мужа бо мудра посылаи и мало ему кажи, а безумнаго посылаи, и самъ не лѣнися по немъ ити. Сл. Дан. Зат., 23 (нач. XVII в. ← XII в.). Сим же хотя мало угодити имъ, паче же многу им спону творя, зависть бо не вѣсть предпочитати еже полезное сътворити. Патер. Печ. (Абр.), 153 (XV в. ← XIII в.).

    || Недолго.

    Аще коли хотящю ему опочинути, то сѣдъ (Феодосий) на столѣ; и тако мало посъпавъ, въстаняше пакы на нощьное пѣние. Ж. Феод., 58 (XII в. ← ок. 1088 г.). Исполчившеся, Иутилиеви вои мало противившеся, потомь же бѣжаша въ Крѣмонъ. Флав. Полон. Иерус., 356 (XVI в. ← нач. XII в.). 1097: И рече ми Василко: „Посѣди мало“. И повелѣ слузѣ своему ити вонъ, и сѣде со мною. Пов. врем. лет, 176 (1377 г. ← нач. XII в.). Пакы же женѣ въ болѣзни мятущися и уже не могуща потръпѣти от великыя болѣзни, Нектонавъ же рече: Жено, потръпи мало. Александр., 15 (XV в. ← XII в.). И Девгении рече своимъ предстателемъ: Приидите по мне мало помедливше. Азь же прежде васъ потруждаюся и послужу царю. Девг. Д. (Тихон.), 147 (XVIII в. ← XII—XIII вв.).

    || Недалеко.

    Вьлѣзъ же (Иисус) въ единъ отъ корабицу, иже бѣ Симоновъ, моли и от земля отъступити мало, и сѣдъ учааше ис корабля народы. Остр. ев., 89 об. (1056—1057 гг.). И ста предъ нею (ангел), яви очи вѣсть, подаль мало отъ мѣста, идѣже сѣдяше пречистая дѣвица. Хож. Дан. игум., 119 (1496 г. ← 1113 г.). 907: Олегъ же, мало отступивъ от града, нача миръ творити со царьма грецкима, со Леономъ и Александромъ. Пов. врем. лет (Радз.), 24 (XV в. ← нач. XII в.).

    || С отрицанием (в риторическом обращении):

    не мало — много: Донецъ рече: „Княже Игорю! Не мало ти величія, а Кончаку нелюбія, а Рускои земли веселіа“. Игорь рече: „О Донче! не мало ти величія, лелѣявшу князя на вълнахъ...“. 41—42.

    Ср. Немало.

    По сихъ же прииде другыи халдѣянинъ къ Александру, и видѣвъ сложение знамениа, и възпи велми съ слезами, и пръты своя растерза. Видѣв же его Александръ стражюща, въстужи не мало и повелѣ ему глаголати съ дръзновениемъ, яже въ знамении видить. Александр., 101 (XV в. ← XII в.). 1174: Мьстислав же много пота утеръ с дружиною своею, и не мало мужьства показа с мужьми своими. Ипат. лет., 577 (XV в.).

    ● Ни мало.
    1) Совсем не, нисколько не...:

    Уже намъ своихъ милыхъ ладъ ни мыслію смыслити, ни думою сдумати, ни очима съглядати, а злата и сребра ни мало того потрепати. 20.

    И повѣдаша еи (матери Феодосия), яко преже сихъ 4 лѣт видѣхомы и (Феодосия) въ нашемь градѣ ходяща... И то слышавъши она, и не облѣнивъшися и тамо ити, и ни мало же помьдьливъши, ни дълготы же пути убоявъшися, въ прежереченыи градъ иде на възискание сына своего. Ж. Феод., 49 (XII в. ← ок. 1088 г.).

    2) Совсем, вовсе.

    Сице же по многы дьни и нощи творяхуть ему (Феодосию) зълии дуси, яко не дати ему ни мало опочинути. Ж. Феод., 58 (XII в. ← ок. 1088 г.). 1152: И рече (Владимир): „Оле тѣ нѣкто мя удари за плече“. И не може с того мѣста ни мало поступити, и хотѣ летѣти, и ту подъхытиша и подъ руцѣ, и несоша и въ горенку. Ипат. лет., 463 (XV в.). 1240: Приде ... вѣсть в Новъгородъ, яко Свѣи идуть къ Ладозѣ. Князь же Олександръ не умедли ни мало с новгородци и с ладожаны приде на ня, и побѣди я. Новг. 1 лет., 77 (XIV в.).

    ∆ То скоро тее Лях-Бутурлак зачував, / К ёму словами промовляв: / Алкане-Пашо, трапезонській княжату, / Молодый паняту! / Сей тобѣ сон не буде ни мало заче̃пати. Максим. Сб. укр. пес., 34.
    2. Недостаточно, меньше, чем нужно.

    Аще ли ключиться въ тѣхъ неплоды обрѣстися, за 5 лѣтъ приходящю мужю ея пребывати с нею, аще не родить, к тому не приближиться пакы къ неи. Того ради не многочеловѣчьно страна ихъ, зане мало (ολιγοδεια) в нихъ сладости есть и естествьное въздержание. Хрон. Амарт., 49 (XIII—XIV вв. ← XI в.). И есть подъ камениемъ тѣмъ трапеза... Есть исподи подъ свято трапезою каменетъ, одѣланъ весь около досками мраморными, толико верхъ его видѣти мало, и ту цѣлують вси християне. Хож. Дан. игум., 39 (1496 г. ← 1113 г.). 1097: И нача ми глаголати (Василко): Се слышю, оже мя хочетъ дати ляхом Давыдъ; то се мало ся насытилъ крове моея, а се хочеть боле насытитися, оже мя вдасть имъ? Пов. врем. лет, 176 (1377 г. ← нач. XII в.).

    || Мало ли (в риторическом вопросе):

    разве недостаточно? Мало ли ти бяшетъ горѣ подъ облакы вѣяти, лелѣючи корабли на синѣ морѣ? 38.

    Она (Ирина) же рече: „Яви, чьто зъло сътворихъ“. Цесарь рече: „Мало ли ми есть зъла, яко, Христа нарицяющи, богъ отмещешися“. Муч. св. Ирины, 104 (XII в.).

    ● Мало ли — а вдруг, а ну, как...

    1150: Изяславъ же ... рече имъ: Се Володимеръ по нас идеть ... сде ли хочемъ стояти ци ли быхомъ и еще своего труда не правяче сеѣ ночи поѣхали. Пакы ли хочемъ сде перестояти, а се Володимеръ за нами. А мало ли ны тотъ постигнеть, а се другая рать перед нами — Гюрги. Ипат. лет., 413 (XV в.). 1193: Поеди, княже, с нами на вежи половѣцкыя, веремя ти есть, а у отьца быхомъ тебе просилѣ, но слышалѣ есмь, ажь отьць твои хочеть ити на Литву, а мало ли того дѣля пути не пустить тебе, а такого ти веремени иногда не будеть. Там же, 677.

    ● Мало не — едва, чуть, ненамного.

    Въ си же времяна быша и обри, иже ходиша на Ираклия царя и мало его не яша. Пов. врем. лет, 14 (1377 г. ← нач. XII в.). 1270: И пригониша сторожи Ярославли мало не до Городища, и выидоша всь град въ оружии от мала до велика къ Городищю. Новг. 1 лет., 89 (нач. XIV в.).

  23. Источник:



  24. Словарь-справочник "Слово о полку Игореве"

    Година (3)
    1. Время, пора:

    Уже бо, братіе, невеселая година въстала, уже пустыни силу прикрыла. 19. Нъ се зло — княже ми не пособіе: наниче ся годины обратиша. Се у Римъ кричатъ подъ саблями Половецкыми, а Володимиръ подъ ранами. 27—28. О! стонати Рускои земли, помянувше пръвую годину, и пръвыхъ князеи! Того стараго Владиміра нельзѣ бѣ пригвоздити къ горамъ Кіевьскымъ... 37.

    Яко грядеть година и нынѣ есть, егда мьртвии услышять гласъ сына божия, и слышавъше оживуть. Остр. ев., 14 (1056—1057 гг.). Приде же ли въ съкровища снѣжная, съкровища же ли градьная видѣлъ еси, щадить же ли ти ся въ годину врагомъ въ дьнь брани и тяли. Чт. и пам. Иова, 123 (XII в.). 1380: Великий же князь Дмитрей Ивановичь слышавъ невеселую ту годину, что идутъ на него вся царства творящаа безаконие ... иде къ сборной церкви. Воскрес. лет. VIII, 35 (XVI в.). Въ тыи часъ видѣти година бѣ страшна... градъ обьстоимъ плъкы безбожныхъ иноплеменникъ. Рог. лет., 183 (XV в.). Отъ бога бо бяше сътворенъ, то пришла бо година, яко уготована отъ дни первыхъ, извести сыны Израилевы отъ Египта. Сказ. о Моисее, 44 (XV в.). Дѣти, послѣдняа година и яко же слышасте, яко антихристъ грядет, и нынѣ антихристи мнози быша: тѣм разумѣваемъ, яко послѣдняа година есть. Панд. Ант. ВМЧ, дек. 24. 2004 (XVI в.).

    ∆ Ой поле Килиімське! / Бодай же ти літо й зіму зеленіло, / Як ти мене при нещасливий годині сподобило! Ант. и Драг. Истор. пес. малор нар., I, 171. Не такый же свит, не така година да тепера настала, / Щоб чужая, чужая дытина да за ридную стала! Метлин. Народ. южнорус. песни, 241. Чим дуб ни зялёны: / Ци тучи боишься? / Чим казак ни вясёлы: / Ци лихая годзина? Шейн. Белор. сб., I, 2, 425.
    Ср. Даль (ТСЖВЯ): Година — время, пора. Тяжкая была година. Гринченко (Сл. укр. мови): Година — время, пора. Лиха година — плохие, тяжелые времена. Лиха година часто употребляется в значении: злой рок, злая судьба. Носович (Сл. белор. нареч.): Годзина — время вообще.
    2. Год.

    Вѣдати, яко жидове по луньному течению чтуть от годины до годины, день единъ на 10 излише являють. Хрон. Амарт., 212 (XIII—XIV вв. ← XI в.). Ти бо по луньному течению годины чтуть... солнечьныя годины преимают дьнии 11 луньнѣи же годинѣ. Там же, 214.

    3. Пора суток, час.

    Иисусъ же, труждься отъ пути, сѣдѣаше тако на студеньци. Година же бѣ яко шестая, приде жена отъ Самария почрѣтъ воды. Остр. ев., 30 (1056—1057 гг.). И блюдѣмъ годинъ заутрьних и обѣдѣнных и павечерних. Иже бо погубляеть годины лѣности ради — татбѣ подобно есть: украдаа святаа. Феод. Печ. (Ер.), 179 (XV в. ← XI в.). 1095: Наутрия же в недѣлю, заутрени сущи годинѣ, пристрои Ратиборъ отрокы в оружьи. Пов. врем. лет, 149 (1377 г. ← нач. XII в.). 1185; Бысть знамение: в вечерню годину в солнцѣ бысть морочно велми, яко и на боле часъ и звѣзды видѣти, и человѣкомъ въ очию зелено бяше. Соф. 1 лет., 180 (XV в.). Кто не обрящется, егда братиа на трапезѣ сядуть развѣ истовые вины, и послѣдь приидетъ, обѣдъ да стоитъ, ли сухо да ястъ, ли, по святому Василию, да не ястъ до тоя же годины другаго дне. Феод. Студ., 198 (XV в.). Отъ девятое же годины того дни паки безвѣрныи повелѣ бити градъ возлѣ разрушеного мѣста изо многыхъ пушекъ и пищалеи. Пов. о Царьгр., 30 (XVI в.).

    Ср. Даль (ТСЖВЯ): Година — час. Гринченко (Сл. укр. мови): Година — час. Носович (Сл. белор. нареч.): Годзина — час, говоря неопределенно.
    4. Срок (точно определенное время).

    Жена же, егда раждаеть, печаль имаать, яко приде година ея. Остр. ев., 172 (1056—1057 гг.). „Слыши убо цѣсарице, ты зъвана еси великымь цѣсарьмь, и тъ ти вься явить“ — се рекъ, въниде въ урочьную годину. Муч. св. Ирины, 99 (XII в.). Да цобъ ти година оттьправить отьцу, ино бъ добро. Берест. грам.-II, 20 (XV в.).

    || Благоприятный момент.

    Яко реклъ еси Дарии Филипови, лечую, да обрѣтъ годину, погубить тя зѣлиемъ. Александр., 54 (XV в. ← XII в.).

    5. Годовщина, день рождения.

    1400: И приѣха князь Василеи на годину отца своего въ Тферь въ свою отчину. Сим. лет., 149 (XVI в.). Чьтъше же братя дьни и обрѣтоша, яко въ день бяше вънъ же 30 година просфура принесеся о немь. Прол. БАН-II, 242 (XV в.). И язъ за тобою часъ-отъ ѣду въ Кыркоръ, по отцѣ ми по своемъ по царѣ година правити. Крым. дела I, 354 (1517 г.).

    ◊ Година — им. пад. ед. ч.; годину — вич. пад. ед. ч.; годины — вин. пад. мн. ч.
    ----- Дополнения -----
    Ср. Виноградова (О методе, с. 103): «Основным значением слова година было „пора суток, час“; вследствие этого в обобщенной семеме „время, пора“, очевидно, предусматривались под воздействием элементов основного значения более короткие промежутки (отрезки) времени. По-видимому, применение година в трех выражениях „Слова“ («невеселая година въстала», 19, «на ниче ся годины обратиша», 27) вызывалось стремлением автора подчеркнуть желание, чтобы неблагоприятная пора скорей миновала, либо выразить сожаление о краткости давно ушедших более счастливых и удачных времен («О! стонати Рускои земли, помянувше пръвую годину, и пръвыхъ князеи!», 37). Година вплоть до XIV в. была книжной лексической единицей. Употребление ее в „Слове“ не противоречит нормам языка XII в.».
  25. Источник:



  26. Словарь церковнославянского языка

  27. Источник: