Толковый словарь Даля

    ОТЕНЬ, отний, отчий, отецкий, отцов, см. отец.

  1. Источник: Толковый словарь Даля. В.И. Даль. 1863-1866.



  2. Словарь-справочник "Слово о полку Игореве"

    Мгла — мъгла, мьгла (5)
    1. Темнота, мрак:

    [Ночь мрькнетъ, заря свѣтъ запала, мъгла поля покрыла. 10].

    Азъ (премудрость) изъ устъ вышьняаго изидохъ, и яко же мьгла покрыхъ землу. Изб. Св. 1076 г., 81 об. Вълагаеть убо си (пьянство) въ болѣзни тяжькыя: ...мьглу видять въ очию и утапають. Там же, 266—266 об. Аще же кто въставъ, мьглою не можаху видѣти, послучившися еи тогда над град, дондеже свѣту бывшу, и внидоша вси вои. Флав. Полон. Иерус., 306 (XVI в. ← нач. XII в.). Бысть на въздусѣ мъгла и явися велика звѣзда, исходящи съ небеси на море, и съ нею орелъ, и кумиръ Вавилоньскыи, нарицяемыи Дии, подвижеся. Александр., 103—104 (XV в. ← XII в.). Яко же нача восходити солнце, [и] услыша и шюм страшенъ по морю, видѣ насад единъ гребущь; посреди насада стояща Бориса и Глѣба въ одеждахъ червленыхъ и бѣста руки держаща на раму, гребцы же седяху аки меглою одѣна. Ж. Алекс. Нев. (Мал.), 190 (XVI в. ← XIII в.).

    || Перен.

    Святе апостоле, безбожьную мьглу отгоня от земля и вся вѣрующая сыны дьни являя. Мин. окт., 56 (1096 г.). Отъ мьглы лютыя и невѣжьствия очисти ны. Там же, 186. Яко сълнце тьмьная мѣста стопами своими просвѣщающа, вьсяку мьглу поганьскую духовьныимь огньмь попаляюща и еретичьскую. Похв. слово Кир. и Меф., 164 (XII в.). Яко многа обложися тебѣ неразумья мьгла, и якоже во тмѣ ходя пытаеши. Ж. Варл. Иос., 95 об. (XIV—XV вв. ← XII—XIII вв.). Сам же окаяти начать лжеименитыхъ богъ немощь, аще и не до конца к свѣту Христову възрѣти и еще не хотяше, ибо облежаше его сердце мьглы дебелыи облакъ. Там же, 105 об.

    2. Туман:

    [Ночь мрькнетъ, заря свѣтъ запала, мъгла поля покрыла. 10]. Игорь рече: О Донче! не мало ти величія, лелѣявшу князя на влънахъ ... одѣвавшу его теплыми мъглами подъ сѣнію зелену древу. 42.

    1110: Къ коеи же твари ангелъ приставленъ: ангелъ облакомъ и мъгламъ, и снѣгу и граду, и мразу, ангелъ гласомъ и громомъ, ангелъ зимы, и зноеви, и осени, и весны, и лѣта. Пов. врем. лет (Ип.), 188 (XV в. ← нач. XII в.). Възградихъ же море враты, егда възмущашеся... положихъ же ему облакы одѣние мьглою же повихъ, положихъ же ему прѣдѣлы обложь и затворь е враты. Чт. и пам. Иова, 123 (XII в.). 1153: И бысть въ тъ дьнь мьгла велика, яко не видити до конець копья. ... И богъ разгна мьглу и бысть ясно. Ипат. лет., 466 (XV в.). Кацѣми же ли плащаницями обию тя, повивающаго мьглою землю, и небо облакы покрывающаго. Кир. Тур. (Сухомл.), 30 (XVI в. ← XII в.). И силенъ дьнь гнѣва, дьнь онъ — дьнь скорби и бѣды, дьнь болѣзни и погибели, дьнь тмы и мрака, дьнь облака и мъглы. Ж. Варл. Иос., 41—41 об. (XIV—XV вв. ← XII—XIII вв.). Имяше же море то мьглу (ομικλην), и бѣду, и студъ бяше пловущимъ. Ж. Нифонта, 369—370 (1219 г.). Елма же вода плавааше по земли, тма же и мъгла надъ водами стояаше, яко же и нынѣ бываетъ надъ рѣками. Шест. Ио. екз., 8 (1263 г.). А у краихъ бо земля тоя от части сѣверныя бывають мьглы силны и пары въскурения, и дрязгами тѣми помрачитися лучи солнечнѣи. Палея толк., 7 об. (1406 г. ← XIII в.). Не мощно суще по океану плавати множества ради струи и въсходящая мъглы и покрывающи луча солнцу. Козма Инд., 15 (XVI в. ← XIV—XV вв.). А на третей день всталъ вѣтръ въстрѣчю съ сѣверу, и на море почала быть мгла и буря велика. Англ. дела, 18 (1582 г.).

    3. Облако, туча:

    Скочи (Всеслав) отъ нихъ лютымъ звѣремъ въ плъночи изъ Бѣлаграда, обѣсися синѣ мьглѣ. 35. Прысну море полунощи; идутъ сморци мьглами. 39. ... и потече (Игорь) къ лугу Донца, и полетѣ соколомъ подъ мьглами, избивая гуси и лебеди завтроку, и обѣду, и ужинѣ. 41.

    Ср. Срезн. (Матер., II, стлб. 223): „Слово мгла, мъгла, мьгла не у одних чехославян, особенно в горах, получило очень определенное значение — облака или облаков, сохраняя вместе с тем и значение тумана вообще и соединенной с ним тьмы... Юго-западным славянам слово это так же знакомо, как и северо-западным и русским. Вот между прочим примеры из болгарских народных песен: — Пустите мои двѣ тъги, я да станете двѣ мъгли че се високо вдигнете“. Проф. В. Н. Оболенский (Основы метеорологии. Сельхозгиз, Л., 1933, стр. 304): „«Идуть сморци мьглами» — значит, что смерчи «выходят из темных низких туч, сходных с грозовыми»“. Д. С. Лихачев (Исторический и политический кругозор автораСл. о п. Иг.“. — „Сл. о п. Иг.. Сб. исследов. и статей. М. — Л., 1950, стр. 19): „«Синяя мгла» — это мгла ночи, а не «синее облако», как предполагали некоторые комментаторы. «Слово» в своей фактической стороне совпадает здесь с «Повестью» („Повестью временных лет“, — В. В.), но поэтически по-иному осмысляет исторические факты: Всеслав «лютым зверем» ночью бежит от киевлян из Белгорода, скрывшись от них в синей мгле“. А. К. Югов (Некоторые спорные места в „Сл. о и. Иг.“. — ТОДРЛ, т. XI. М. — Л., 1955, стр. 18—20): „«Мьгла-мгла» здесь употреблено не в смысле мглы-«тумана», а в значении «облака». В «Слове» встречается двоякое применение «мглы». В одном случае это несомненно туман — «мьгла поля покрыла», в другом же, где речь идет о бегстве Игоря и сказано «полетѣ соколомъ подъ мьглами», — столь же несомненно значение «под облаками». Это столь бесспорно, что, кажется, никто от Мусина-Пушкина вплоть до нашего времени иначе и не переводил. ... Здесь нельзя не сопоставить с полетом на облаке князя Всеслава такой же самый полет Исайи Ростовского. Памятник этот относят к XII веку. ... Исайя вместе со своими спутниками на облаке был перенесен в Киев, а по освящении церкви опять-таки на облаке обратно в Ростов. ... Известно, что полет двенадцати апостолов на облаке изображен не только в древнерусских апокрифах, но даже нашел свое изображение и на древней иконе «Успение Богоматери». Икона эта из Десятинного монастыря в Новгороде, ныне хранится в Государственной Третьяковской галерее. Каждый из апостолов изображен на ней на своем облаке“.
    ◊ Мъгла — им. пад. ед. ч.; мьглѣ — дат. пад. ед. ч.; мъглами, мьглами — твор. пад. мн. ч.
  3. Источник:



  4. Словарь-справочник "Слово о полку Игореве"

    Отьнь, отень, -я, -е — притяж. прилаг. к отец в 1-м знач.; отцовский (5):

    Как раны, дорога братіе, забывъ чти и живота, и града Чрънигова отня злата стола, и своя милыя хоти, красныя Глѣбовны, свычая и обычая? 13—14. Се бо два сокола слѣтѣста съ отня стола злата поискати града Тьмутороканя. 24. Великыи княже Всеволоде! Не мыслію ти прелетѣти издалеча, отня злата стола поблюсти. 28. Осмомыслѣ Ярославе! ...стрѣляеши съ отня злата стола салтани за землями. 30. Игореви князю богъ путь кажетъ изъ земли Половецкои на землю Рускую, къ отню злату столу. 39.

    Блаженыи же Борисъ яко же ся бѣ воротилъ, и сталъ бѣ на Льтѣ шатьры. И рѣша къ нему дружина: Поиди, сяди Кыевѣ на столѣ отьни. Ж. Бор. Глеб. (Сказ. Усп.), 15 (XII в. ← XI в.). Таче по семь увѣдѣвъ супротивящася, по мѣсяци 3 пакы взиде и, сего связавъ, съ инѣми многыми плѣньникы веде, постави в него мѣсто цесарьствовати прочими Седекия, отьня брата своего, клятвы связавыи божиими и не отступльшю. Хрон. Амарт., 296 (XIII—XIV вв. ← XI в.). 980: Володимеръ же, то слышавъ, въшедъ въ дворъ теремный отень, о нем же преже сказахомъ, сѣде ту с вои и съ дружиною своею. Пов. врем. лет, 55 (1377 г. ← нач. XII в.). 1094: Володимеръ же створи миръ съ Олгомъ, и иде из града на столъ отень Переяславлю. Там же, 148. И пакы по отни смерти и при Святополцѣ, на Стугнѣ бившеся съ половци до вечера, бихом у Халѣпа. Поуч. Вл. Моном., 160 (1377 г. ← нач. XII в.). 1152: И яже взиде (Петр) на сѣни, и види Ярослава сѣдяща на отни мѣстѣ в черни мятли и в клобуцѣ, тако же и вси мужи его. Ипат. лет., 464 (XV в.). 1158: Томъ же лѣтѣ сдумавши ростовци и суждальци и володимирци вси, пояша Андрѣя сына Дюргева старѣишаго, и посадиша и на отни столѣ Ростовѣ и Суждали и Володимири. Там же, 490. Аще ли же по иному племяни другъ въ другомъ растливаются, еже есть отець съ женою сына своего, или сынъ с женою отнею, еже есть мачеха ... носы ихъ урѣзати. Кн. законн., 75 (XV в. ← XII—XIII вв.). Отъне цѣломудрие велико наказанье чадомъ. Пчела, 36 (XIV в. ← XIII в.).

    ◊ Отня — род. пад. ед. ч. м. р.; отню — дат. пад. ед. ч. м. р.
  5. Источник:



  6. Толковый словарь Даля

  7. Источник: