Словарь форм слова

    1. но́щь;
    2. но́щи;
    3. но́щи;
    4. ноще́й;
    5. но́щи;
    6. ноща́м;
    7. но́щь;
    8. но́щи;
    9. но́щью;
    10. ноща́ми;
    11. но́щи;
    12. ноща́х;
    13. нощи́.
  1. Источник: Полная акцентуированная парадигма по А. А. Зализняку»



  2. Толковый словарь Даля

    НОЩЬ, ночь.

  3. Источник: Толковый словарь Даля. В.И. Даль. 1863-1866.



  4. Малый академический словарь

    , ж. трад.-поэт. Ночь.

    В часы безмолвные прекрасной летней нощи Веселье шумное туда не полетит, Не блещут уж в огнях брега и светлы рощи. Пушкин, Воспоминания в Царском Селе.

  5. Источник: Малый академический словарь. — М.: Институт русского языка Академии наук СССР. Евгеньева А. П.. 1957—1984.



  6. Толковый словарь Ефремовой

    устар. ж.; = ночь

  7. Источник: Толковый словарь Ефремовой. Т. Ф. Ефремова. 2000.



  8. Большой испано-русский и русско-испанский словарь

    ж. уст. поэт.

    noche f

  9. Источник: Большой испано-русский и русско-испанский словарь



  10. Энциклопедический словарь

    НОЩЬ -и; ж. Трад.-поэт. = Ночь.

  11. Источник: Энциклопедический словарь



  12. Словарь-справочник "Слово о полку Игореве"

    Хотеть — хотѣти (6)
    1. Иметь желание, охоту; ощущать потребность в чем-л.:

    Боянъ бо вѣщіи, аще кому хотяше пѣснь творити, то растѣкашется мыслію по древу, сѣрымъ вълкомъ по земли, шизымъ орломъ подъ облакы. 2—3. Хощу бо, рече (Игорь), копіе приломити конець поля Половецкаго, съ вами, Русици, хощу главу свою приложити, а любо испити шеломомь Дону. 6.

    Тѣмь хощу жьртва приятьна быти пожьршюму ся мне ради плътью, волею того быти подвижу ся. Мин. нояб., 488 (1097 г.). Естественыи бо законъ крѣпок въ всѣх: животу хотѣти. Флав. Полон. Иерус., 308 (XVI в. ← нач. XII в.). 1096: Се бо мя выгналъ из города отца моего. А ты ли ми здѣ хлѣба моего же не хощеши дати? Пов. врем. лет, 168 (1377 г. ← нач. XII в.). 1142: Епископъ и купьце и слы новгородьскыя не пущаху из Руси, и они не хотяху иного князя, развѣ Святопълка. Новг. 1 лет., 26 (XIII в.). Отьче, молю ти ся, повели ми въ Пису преплути на Алумпиискую воину, понеже воевати хочю. Александр., 20 (XV в. ← XII в.). И рече (Авимелех): Хотѣхъ посъпати еще мало, яко тяжька ми есть глава. Пов. прор. Иерем. (Усп.), 1 г (XII—XIII вв.). Глагола мужь: Многажды слышахъ, но хотѣлъ быхъ слышати от святыхъ устъ твоихъ. Ж. Нифонта, 291 (1219 г.).

    || Образно:

    [Чръныя тучя съ моря идутъ, хотятъ прикрыти д̃ солнца, а въ нихъ трепещуть синіи млъніи. 12.]

    || Намереваться, собираться делать что-л.:

    Тогда по Рускои земли рѣтко ратаевѣ кикахуть, нъ часто врани граяхуть, трупіа себѣ дѣляче, а галици свою рѣчь говоряхуть, хотять полетѣти на уедіе. 17. А ты, буи Романе, и Мстиславе! ...Высоко плаваеши на дѣло въ буести, яко соколъ на вѣтрехъ ширяяся, хотя птицю въ буиствѣ одолѣти. 31.

    Иисус же разумѣвъ, яко хотять прити, да въсхытять и́, и створять цесара, отиде пакы въ гору единъ. Остр. ев., 16 (1056—1057 гг.). Съ мученыими Христа ради хотя ликъствовати, прѣдаж[ь] тѣло свое наготу, волю на попьрание. Изб. Св. 1076 г., 35. Хощу дѣлати домъ межу небомъ и землею; да посли ми мудра дѣлателя. Пов. об Акире, 149 (XV в. ← XI—XII вв.). И от котораго мѣста отходяху злодѣи, ту приступающе добрии, и хотяху отворити врата граду и приати Кестиа, яко благотворца. Флав. Полон. Иерус., 285 (XVI в. ← нач. XII в.). 1193: Но слышалѣ есмь, ажь отьць твои хочеть ити на Литву. Ипат. лет., 677 (XV в.). И бысть ему вѣсть, яко хотять и́ убити. Ж. Бор. Глеб. (прол.). 96 (XIV в.). И ступишася силныя полкы татарскыа, хотя Еупатия жива яти. Пов. о Ник. Зараз., 294 (XVI в. ← XIV в.). Придоша поганые татарове, хотять проити воюючи, взяти всю землю Русскую. Задон. К-Б, 549 (XV в. ← XIV в.). Писали естя къ намъ, что хотятъ приходить къ Соловецкому монастырю войною и на все Поморье Свицкие Нѣмцы. ААЭ, I, 367 (1578 г.).

    2. В сочетании с инфинитивом указывает на то, что действие, выраженное инфинитивом, очень близко к осуществлению, вот-вот произойдет что-л.:

    [Чръныя тучя съ моря идутъ, хотятъ прикрыти д̃ солнца, а въ нихъ трепещуть синіи млъніи. 12.]

    Во врѣмя оно бѣ нѣкыи цесарь мужь, егоже сынъ болѣше ...и иде къ нему (Иисусу) и моляаше и́, да сънидеть исцѣлитъ сынъ его, хотяаше бо умрѣти. Остр. ев., 18 об. (1056—1057 гг.). Данилъ нѣкто бѣ чяродѣи истязаемъ жидовинъ сы, въ тъ самъ чясъ, въ нь же хотяше огньмь съжьженъ быти, възъпи. Изб. Св. 1076 г., 212 об. 997: И створиша вѣче в городѣ и рѣша: Се уже хочемъ померети от глада, а от князя помочи нѣту. Да луче ли ны померети? Пов. врем. лет, 87 (1377 г. ← нач. XII в.).

    || Изъявлять готовность, быть готовым.

    1178: Он же (Мстислав) ...река имъ (новгородцам), яко не могу ити изъ отьчины своеѣ и со братьею своею розоитися. Прилѣжно бо тщашеться, хотя страдати от всего сьрдца за отьчино (так!) свою. Ипат. лет., 606—607 (XV в.). Еще хотят сильно главы своя положити за вѣру крестьянскую. Задон. Ист.-1, 543 (кон. XVI — нач. XVII в. ← XIV в.). 1225: И поставиша новогородци по всѣмъ путемъ сторожи, и крѣпости содѣлаша, и хотѣша умрети за святую Софию и другъ за друга. Ник. лет. X, 88 (XVI в.).

    3. Стремиться к чему-л., добиваться осуществления, получения чего-л.

    И тогда Вентидии ...посланъ бысть бранити парфы от сурья, творяся, яко Иосифу помощи, въистинну же хотя добыти злата и сребра. Флав. Полон. Иерус., 192 (XVI в. ← нач. XII в.). 1096: И стояша (Святополк и Владимир) около града дний 30 и 3, и изнемагаху людье в градѣ. И вылѣзе Олегъ из града, хотя мира, и вдаста ему миръ. Пов. врем. лет, 150 (1377 г. ← нач. XII в.). Аще бо санъ хощеть къто прияти сея жизни, то тъщиться вьсячьскы хотя, да бы получилъ санъ тъ. Златостр., 25 (XII в.). Четвертыи же бѣ Александръ ездя, по немъ же Николаи, не толма хотя побѣдѣ, якоже хотя убиению Александрову. Александр., 22 (XV в. ← XII в.).

    ◊ Хотя — действ. прич. наст. вр. м. р. им. пад. ед. ч.; хощу — 1-е л. ед. ч. наст. вр.; хотятъ — 3-е л. мн. ч. наст. вр.; хотяше — 3-е л. ед. ч. имперф.
  13. Источник:



  14. Словарь-справочник "Слово о полку Игореве"

    Нощь — то же, что ночь (2):

    Нощь, стонущи ему грозою, птичь убуди. 8—9. Всю нощь съ вечера бусови врани възграяху у Плѣсньска. 23.

    Мънѣ подобаеть дѣлати дѣла посълавъшааго мя, доньдеже дьнь есть; придеть же нощь, егда никътоже не можеть дѣлати. Остр. ев., 38 (1056—1057 гг.). Иде съкровища ваша, ту и сьрьдьця ваша. И пакы о събирающиихъ: безумьне въ сию нощь душю твою изьму, а събьра а кому будуть. Ж. Феод., 73 (XII в. ← ок. 1088 г.). Трие мужи ... пришедше нощию пред зорями, вывалиша три камени от великаго сына. Стражие, не очютивше, ни узрѣвше, нощь бо бяше безлунна, и бурна, и громна. Флав. Полон. Иерус., 323 (XVI в. ← нач. XII в.). Приключи же ся в нощь буря неизреченная, и громи частии, страшнии. И земля трясашеся, ревуще. Там же, 336. В ту же нощь леже Александръ спати и видѣ въ снѣ Амъмона, стояща в него въ образѣ Ермовѣ. Александр., 60 (XV в. ← XII в.). Не прѣстающе, рече, молитеся ... Въ все врѣмя нощь и дьнь и вечеръ и за утра и полудьне и въ вься часы. Златостр., 58 (XII в.). И начав (Девгений) веселитися во всю нощь, и повелѣша людемъ своимъ въ тимпаны и въ набаты бити. Девг. Д., 165 (XVIII в. ← XII—XIII вв.). Аще кыи холопъ хотя в нощи красти, и ижьженеть изь загороды овець и потеряются, или волци съядять, да завѣшенъ будеть. Кн. законн., 52—53 (XV в. ← XII—XIII вв.). Стрегуще ему обоя пути, и пребысть всю нощь во бдѣнии, якожъ солнце восходи, и услышавъ шумъ страшенъ по морю. Ж. Алекс. Нев., 3 (XVI в. ← XIII в.). Възрѣвь же на игумена, рече (Дамиан): Не забывай, отче, еже ми еси обѣщалъ в сию нощь. Патер. Печ. (Абр.), 95 (XV в. ← XIII в.). Покажи, яко не тѣлу единому отлучена есть нощь, но и душѣ. Пчела, 258 (XIV в. ← XIII в.). А на четвертую нощ собрашася дватцать казаков и начаша проситися у атамана, чтобы отпустил их в турецкое войско. Аз. пов. (сказ.), 101 (XVII в.).

    || Перен. Заблуждение, безверие.

    Крьстовидьно видѣл еси знамение явѣ свѣтьм бльшаща ся и разрушающе нощь идольскую, свѣту же чада вѣрьныя сътваряя. Мин. сент., 0230 (1095 г.). Бъдрѣ очи къ богу имѣя, Сарвиле, серца своего, бръвию тьрьпяше избодения, обличая супостата, безбожьною нощию одьрьжима. Мин. окт., 206 (1096 г.).

    ◊ Нощь — им. пад. ед. ч.; нощь — вин. пад. ед. ч.
  15. Источник:



  16. Толковый словарь Даля

  17. Источник: