Словарь Брокгауза и Ефрона

    так назыв. при первых русских князях войска, собираемые сверх дружины на случай войны, под начальством воеводы.

  1. Источник: Энциклопедический словарь Ф.А. Брокгауза и И.А. Ефрона



  2. Словарь-справочник "Слово о полку Игореве"

    Замышление (1)
    1. Замысел, намерение:

    Начати же ся тъи пѣсни по былинамь сего времени, а не по замышленію Бояню. Боянъ бо вѣщіи, аще кому хотяше пѣснь творити, то растѣкашется мыслію по древу, сѣрымъ вълкомъ по земли, шизымъ орломъ подъ облакы. 1—3.

    Аште въ грѣсѣхъ въпадъ къто състарѣеться ни поститися можеть, ни на жестоцѣ лѣгати... кыимь замышлениемь таковыи спастися можеть? Отъвѣт: Имь же замышлениемъ спасеся и мытоимьць, яко же рече пророкъ: Съмѣрихъ ся до смрьти и господь спасе мя. Изб. Св. 1076 г., 196 об. — 197. Симъ убо роди ... Мадию, от него же Миди родишася и Вавилониею обладавъше, страна Мидия наречена бысть по истиннѣ и по замышлению. Хрон. Амарт., 58 (XIII—XIV вв. ← XI в.). Сходящемъ паче домышлениемь и замышлениемь своимь человѣци чьсть и славу божию възложиша на небо и на солнце и на луну и на звѣзды. Там же, 60—61. Всякому хотящему к тобѣ что изрещи, подажь дерзновение. Аще бо угодны ти будуть рѣчи его, то велику ползу приимеши ... улучающих же правду хвали и чьсти, замышленьемъ бо ихъ славенъ ты еси. Пчела, 18 (XIV в. ← XIII в.). Писати живописцемъ иконы 3 древних образовъ, како Греческие живописцы писали, и какъ писалъ Андреи Рублевъ, и прочии пресловущии живописцы. И подписывати святая Троица, а отъ своего замышления ничтоже претворяти. Стоглав, 168 (XVI в.). И здумаша, и принесоша мощи его июля 10 день, и празникъ великъ учиниша, и канонъ повелѣша принесени мощемъ учинити, и слово доспѣти о церковномъ замышлении, и обрѣтении чюдотворцовѣ. Льв. лет. I, 298 (XVI—XVII вв.).

    Ср. Добровольский (Смол. обл. сл.): Замышление — замысел. Покров. и Яцен. (2 Допол. кОпыту“): Замышление — замысел, намерение: Было у меня это замышление. Моск.
    || Умысел, козни.

    Тако есть изученъ волшвеньемь и козньми сотонины, яко никтоже инъ преже его не сумняся къ дьявольскымъ замышьлениемъ и злодѣяньемь славенъ. Хрон. Амарт., 257 (XIII—XIV вв. ← XI в.). Бысть бо хитръ ласканиеми къ отьцю, а на братию строяше разноличныя клеветы. Овогда от своего замышлениа молвя, овогда с воее (так!) дружинѣ каже проповѣдати людемъ, донде же отсѣче упование братома. Флав. Полон. Иерус., 211 (XVI в. ← нач. XII в.). Се (игры и зрелища) горше поганых сотонинско замышление. Измар., 114 (XVI в. ← XIV—XV вв.).

    2. Нечто изобретенное, выдумка (об осадных орудиях, сооружениях).

    1323: Прогна их за Великую рѣку, и пороки их отъяша, и грады ихъ и иная их замышления зажьгоша. Псков. 1 лет., 16 (XVII в.). 1463: Приидоша Немци изгономъ ратью къ Новому городку съ многымъ замышлением, хотяще плѣнити град. Псков. 2 лет., 52 (XV в.). Царь и велиликий князь ... повелѣ градъ Казанъ обложити ратными и стенобитными замышъле[ньми]. Каз. лет. (Рум.), 417 (XVI—XVII вв. ← XVI в.).

    Замышленію — дат. пад. ед. ч.
  3. Источник:



  4. Словарь-справочник "Слово о полку Игореве"

    Вои — воины; собир. войско (5):

    Тогда Игорь възрѣ на свѣтлое солнце и видѣ отъ него тьмою вся своя воя прикрыты... 5. Игорь къ Дону вои ведетъ! 9. Яръ Туре Всеволодѣ! стоиши на борони, прыщеши на вои стрѣлами, гремлеши о шеломы мечи харалужными. 13. О вѣтрѣ, вѣтрило! ...Чему мычеши Хиновьскыя стрѣлкы на своею нетрудною крилцю на моея лады вои? 38. Свѣтлое и тресвѣтлое слънце! ...чему, господине, простре горячюю свою лучю на ладѣ вои? 39.

    И слышавъ царь тъ, разгнѣвася, и пославъ своя воя погуби убииця ты и градъ ихъ зажьже. Остр. ев., 80—81 (1056—1057 гг.). И рѣша къ нему (Борису) дружина: „Поиди, сяди Кыевѣ на столѣ отьни, се бо вси вои ... въ руку твоею суть“. Ж. Бор. Глеб. (Сказ. Усп.), 15 (XII в. ← XI в.). ...и пришедъшю ему въ Егупетъ въ силѣ тяжьцѣ на колесницах и на слонѣх и вои многыми, съступися полкомь с Птолемѣемь... Хрон. Амарт., 200 (XIII—XIV вв. ← XI в.). Во нь же день приидет грамота сия, готовъ буди со своими вои. Пов. об Акире, 111 (XV в. ← XI—XII вв.). И тако рекъ, от срѣды их отидѣ, и поем вся воя своя съ собою. Флав. Полон. Иерус., 263 (XVI в. ← нач. XII в.). И тако проидохомъ мѣста та страшная съ вои царьскими безъ страха и безъ пакости. Хож. Дан. игум., 93 (1496 г. ← 1107 г.). 971: И рече Святославъ воемъ своимъ: „Уже намъ сде пасти; потягнемъ мужьски, братья и дружино!“ Пов. врем. лет, 50 (1377 г. ← нач. XII в.). 1135: ...иде въ Русь архиепископъ Нифонтъ съ лучьшими мужи и заста кыяны съ церниговьци стояце противу собе, и множьство вои... Новг. 1 лет., 24 (XIII в.). Они же (послы) реша: „Нашь царь богатѣи тебе не множеством злата, но множеством воя...“ Сл. Дан. Зат., 17 (XVI в. ← XII в.). Многа пролития кръви будуть по земли и по морю всемъ воемъ сѣкущимъся. Апокал., 71 (XII—XIII вв.). То ти не гуси гоготаша, ни лебеди крилы въсплескаша, се бо поганыи Мамаи приведе вои свои на Русь. Задон. К-Б, 234 (XV в. ← XIV в.). И прия царь и вся велможа его, и воя его, яко великъ драгъ бывъ (Моисей) во очию ихъ ... Сказ. о Моисее. Лож. и отр. кн., 42. Египетьскымъ воемъ всѣмъ погруженымъ бывшимъ, вымета ихъ море на брегъ... Клим. Смолят., 186 (XV в.). Людие же его и вои приклонишася къ Костянтинѣ, и бысть вся западная страна под нимъ... Ж. Артем. ВМЧ, окт. 19—31, 1581 (XVI в.).

    Ср. И. И. Срезневский (Чтен. о древних рус. летописях. — Прил. № 4 к II т. Записок АН, СПб., 1862, стр. 39—40): ...надобно прежде всего отметить разницу между дружиною и воями. Под именем воев разумелись вообще все ратники, собираемые для похода. ...Дружина — постоянное войско. Б. А. Рыбаков (Истор. культуры древн. Руси, т. 1, М. — Л., 1951, стр. 403): Кроме княжеских дружин, мы часто видим в составе вооруженных сил „воев“, т. е. простых воинов, всегда отличаемых от дружины. Эти вои набирались, главным образом, в городах, но иногда привлекались и смерды-крестьяне.
    || Войско (в ед. ч.).

    И сниде си владичица Верина въ Исаврию, прижавъ ея Иллусъ, затвори ю в костель, имыи с собою народ, вои многъ... Хрон. Малалы, XV, 8 (XV в. ← XIII в.). Яж егда услыша Давыдъ, посла Иоава и весь вои мужи силных. Библ. Генн., 1 Паралл. XIX, 8 (1499 г.).

    ◊ Вои, воя — вин. пад. мн. ч.
  5. Источник: