Большая Советская энциклопедия

    (Mati)

    река в Албании. Длина 104 км, площадь бассейна 2,5 тысячи км2. Берёт начало в горах Черменика, в верхнем течении протекает по дну узкого ущелья, затем по долине с отчётливыми расширениями, в низовьях — по заболоченной приморской низменности. Впадает в Дринский залив Адриатического моря. Средний годовой расход воды в устье 72 м3/сек. Сплав леса. У населённого пункта Ульза — ГЭС и водохранилище.

  1. Источник: Большая советская энциклопедия. — М.: Советская энциклопедия. 1969—1978.



  2. Словарь-справочник "Слово о полку Игореве"

    Прерыскати (1)
    1. Перебегать, пересекать (дорогу, путь):

    А самъ (Всеслав) въ ночь влъкомъ рыскаше изъ Кыева дорискаше до куръ Тмутороканя; великому Хръсови влъкомъ путь прерыскаше. 36.

    Ср. Даль (ТСЖВЯ): Прерыскать путь — стар. пересечь, перерезать. Сл. Пл. Иг.
    2. Бегать в разных направлениях, перебегать от места к месту.

    ...имъ же и себе предаяшеть, сѣмо и овамо прерища, и всюду преходя, всю от трудовъ обльгъчюшеть, яко имать от всѣхъ благословление плодимо, и мьзду сице превелику въсприяти таковыхъ трудовъ. Ж. Ф. Студ., 46—46 об. (XII—XIII вв.). Отьци и братия и чада, мати любить своя чада вскормити, естьствомъ бо суть на своя чада приходить, како и мы, грѣшници, любим ся вскормити; и тако о тѣхъ прерищющи ищеть брашна (χαι ωδε χαχεισε περιαθρουσα χαι περπεχουσα ερανιζεται) како и мы убозии снискаемъ вамъ подобная. Ф. Студ., 195—195 об. (XIV в.).

    3. Презирать (?).

    Ты же низящая глаголеши, высящая прерищеши, ти яко же страстовалъ помышляеши, яко же хотя не прилагаеши. Гр. Бог., 10 об. (XIV в.).

    ◊ Прерыскаше — 3-е л. ед. ч. имперф.
    Ср. : дорискати (вып. 2, стр. 38), нарискати (вып. 3, стр 145), рыскати.
  3. Источник:



  4. Словарь-справочник "Слово о полку Игореве"

    Мать — мати (1)
    1. Женщина по отношению к ее детям:

    Плачется мати Ростиславля по уноши князи Ростиславѣ. 42.

    И бѣ Иосифъ и мати его (Иисуса) чюдящяся о глаголемыхъ о немь. Остр. ев., 265 (1056—1057 гг.). Мати же его (Феодосия) много искавъши въ градѣ своемь и въ окрьстьнихъ градѣхъ, и яко не обрете его, плакаашеся по немь. Ж. Феод., 49 (XII в. ← ок. 1088 г.). Глаголааше бо въ души своеи оканьнѣи (Святополк): ... приложю къ безаконию убо безаконие (так!), обаче и матере моея грѣхъ да не оцѣститься и съ правьдьныими не напишю ся. Ж. Бор. Глеб. (Сказ. Усп.), 19 (XII в. ← XI в.). Чадо, люби жену свою от всего сердца, яко та есть мати дѣтем твоим. Пов. об Акире, 61 (XV в. ← XI—XII вв.). 1093: Ростислава же искавше обрѣтоша в рѣцѣ; и вземше принесоша и Киеву, и плакася по немь мати его, и вси людье пожалиша си по немь повелику, уности его ради. Пов. врем. лет, 144 (1377 г. ← нач. XII в.). Мати же Александрова многажды написа ему о Антипатре. Александр., 101 (XV в. ← XII в.). Птица бо радуется весни, а младенець матери. Сл. Дан. Зат., 14 (нач. XVII в. ← XII в.).

    ∆ У Глуховѣ у городѣ стре̃льнули з гарматы; / Не по одно̃м козаченьку заплакала мати. Максим. Нар. укр. песни, 111. А в то̃м возѣ козак вбитый. / Над явором ворон краче, / Козацькая мати плаче. Головацк. Галиц. нар. песни, 1, 99.
    || Богородица.

    Град свой схрани, дѣвице, мати чистая, иже о тебѣ вѣрно царствуеть, да тобою крѣпиться и тобѣ ся надѣеть... О препѣтая мати, рожьшия всѣх святыхъ пресвятаго слова! Поуч. Вл. Моном., 166 (1377 г. ← нач. XII в.).

    2. Обращение к пожилой женщине.

    И се приде къ нему (Нифонту) жена, имущи болѣзнь зубьную, получити хотящи ицѣление. И рече к неи блаженыи: О мати, мы чловѣци грѣшни и недостоини есмъ, нъ богъ некли створить милость с тобою. Ж Нифонта, 313 (1219 г.).

    3. Перен. Источник, причина чего-л.

    Матери благынямъ си суть: чистота и милостыни. Да нѣ льзѣ ни бес тоя, ни бе-сея къ Христу воиньствовати. Изб. Св. 1076 г., 76 об. Лѣность бо всему мати: еже умѣеть, то забудеть, а его же не умѣеть, а тому ся не учить. Поуч. Вл. Моном., 158 (1377 г. ← нач. XII в.). Вадба бо мати есть рати и творить гнѣвъ, ими же котараются и уратятся. Александр., 111 (XV в. ← XII в.). Постъ здравию мати, уности казатель, старости красота. Измар., 198 (XVI в. ← XIV—XV вв.).

    ◊ Мати — им. пад. ед. ч.
  5. Источник:



  6. Словарь церковнославянского языка

  7. Источник: